lunes, 29 de marzo de 2010

Receta-ideario para ganar asertividad

1) Pot schimba felul meu de a gândi. Am dreptul de a face greşeli, deoarece spatiul de ÎNVATARE-ERROARE este înregistrat în genele mele (a rectifica este un atribut al înţeleptilor) .

2) Văd realitatea în funcţie de propriile mele nuanţe semantice. Nu exista eşecuri ci doar rezultate. Nu există obstacole, ci doar oportunităţi. Frica este ceea ce segrega creierul meu atunci când nu decid sau în cazul în care nu rezolv o problema.

3) Încerc sa dau prioritate obiectivelelor mele, fara a ma încurca în accesorii, bucurându-ma de aici şi acum, fără trimiteri la trecut (vinovăţii) şi nici la viitor (preocupari).

4) Afirm dorinţele si sentimentele mele , mai degrabă decât sa manipulez pe altii. Decid pentru mine însami în masura în care este posibil, pentru că încerc să nu las problemele mele în mâinile altora. Întâi unesc si apoi dupa aceea dau proritate fiecarui lucru.

5) Sarbatoresc când fac, simt sau gândesc , fără a ma consuma pentru ceea ce-mi lipseste. Ma multumesc cu MAI MULT sau MAI PUTIN, în loc de "totul sau nimic". (Viaţa este ceea ce trece pe lânga tine în timp ce esti ocupat a-ti face alte planuri - JWLennon) .

6) Sunt singurul meu judecător. A ma face respectat este mai important decât a placea. Hranesc autostima cu acceptarea de sine, constient, cu sentimente echilibrate şi cu munca sârguincioasa .

7) Rezolva, mai degrabă decât să amâni. Sunt încrezător în capacitatile mele. Nu ma lamentez si nici nu fac rabat angajamentelor mele , dimpotriva acţionez imediat fără să ma uit în urmá. Dacă ma împotmolesc, redefininesc etaloanele şi a vad noua paleta de posibilitati.

8) "Un om stapâneste numai ceea ce nu poate pierde într-un naufragiu" (proverb hindus). Stapânesc minimul pentru ca sa ma stapânesc maxim posibil. Nu stapânesc pe nimeni si nimeni nu ma stapâneste pe mine.

9) Transform totul în viaţa mea, fiecare circumstanţă, nenorocire sau problemă, într-o oportunitate de a ma dezvolta si de a invata. Caut sa echilibrez conştiinţa mea, sentimentele mele şi impulsurile mele.

10) Toate filozofiile şi majoritatea religiilor ofera coordonate pentru a găsi calea vieţii, cu sens şi semnificaţii. În aproape toate cazurile, aceste coordonate sunt ADEVARUL SI IUBIREA . În acest sens, a fi asertiv este a fi virtuos.

http://es.wikipedia.org/wiki/Asertividad

4 comentarios:

  1. Ce-am vrut să scriu? A! Că-mi place!

    ResponderEliminar
  2. @ Zamfir - am vrut sa scriu ( sa traduc) pentru ca mi-a placut ce am citit!

    ResponderEliminar
  3. Frumos le-ai tradus. Sper că nu ai trădat prea mult!

    ResponderEliminar
  4. @ Zamfir - sunt traduceri pe ¨nerasuflate¨ , ieri, în timp ce stateam la micul dejun... Pot sa se strecoare si erori...

    ResponderEliminar