domingo, 28 de marzo de 2010

ASERTIVITATEA - DELIMITĂRI CONCEPTUALE

Actualmente în literatura de specialitate pentru desemnarea unei comunicări eficiente şi, respectiv, a conduitelor optime, se întîlnesc tot mai des sintagmele: comunicare asertivă şi comportament asertiv. Dar ce înseamnă de facto asertivitatea ?
Dacă pentru o descriere amplă am putea să ne imaginăm relaţiile umane pe un continuum, atunci la cele două poluri ale acestuia s-ar găsi comunicarea şi comportamentul agresiv, iar la celălat - comunicarea şi comportamentul pasiv. Ei, bine, chiar la mijlocul acestui continuum s-ar situa comunicarea şi comportamentul asertiv.
Comportamentul asertiv se caracterizează prin faptul că în comunicare nu se încalcă nici drepturile personale, nici ale celorlalţi, subiectul exprimîndu-şi necesităţile, dorinţele, sentimentele şi preferinţele într-un mod deschis şi onest, într-o manieră socialmente adecvată. Comportamentul asertiv demonstrează respectul faţă de sine şi faţă de ceilalţi, promovează autodezvăluirea, autocontrolul şi aprecierea pozitivă ai valorii de sine.
Asertivitatea este cea mai eficace modalitate de soluţionare a problemelor interpersoanle. Comunicarea directă, deschisă şi onestă permite recepţionarea mesajelor fără distorsiuni, ceea ce menţine relaţiile cu ceilalţi. Într-o comunicare asertivă tensiunea , critica, conflictul etc. sunt constructive.
http://psiholog.proeducation.md/general/4.html

Dreptul de a fi tratat cu respect si demnitate.
Ocazional, dreptul de a fi primul
Dreptul de a se echivoca si de a se face responsabil de propriile erori
Dreptul de a avea propriile valori, opinii şi crezuri.
Dreptul de a avea propriile nevoi şi că acestea sunt fel de importante ca ale celorlalti.
Dreptul de a experimenta si exprima propriile sentimente şi emoţii, facându-se
responsabil de ele.
Dreptul de a schimba de opinie , idee sau directie de actiune.
Dreptul de a protesta în cazul în care este tratat într-un mod injust.
Dreptul de a schimba ceea ce nu este satisfactor pentru noi.
Dreptul de a ne a opri şi a reflecta înainte de a actiona.
Dreptul de a fi independent.
Dreptul de a cere ceea ce este necesar .
Dreptul de a se autodepăşi, depăşind chiar şi pe ceilalţi. (Castanyer: 1996:48)
Dreptul de a le fi recunoscuta o muncă bine facuta.
Dreptul de a decide asupra corpului sau, a timpului şi a propietatilor sale.
Dreptul de a face mai puţin decât e omeneşte posibil, daca este capabil sa faca.
Dreptul de a nu lua seama la sfaturile celorlalti .
Dreptul de a respinge cererile altora fără a se simţi vinovat sau egoíst.
Dreptul de a fi singur chiar şi atunci când alţii vor compañía noastra.
Dreptul de a nu se justifica în fata celorlalti.
Dreptul de a decide daca unul doreste sau nu ,sa se responsabilizeze sau nu de problemele altora.
Dreptul de a nu anticipa nevoile si dorintele celorlalti.
Dreptul de a nu fi dependent de bunăvoinţa celorlalti.
Dreptul de a alege între a răspunde sau nu .
Dreptul de a simti şi a exprima durerea.
Dreptul de a vorbi despre o problemă cu persoana în cauză şi, în cazuri limită în care drepturile fiecăruia nu sunt în totalitate clare, de a ajunge la un compromis viabil.
Dreptul de a nu se comporta de forma asertiva sau socialmente potrivit.
Dreptul de a face orice atâta timp cât nu sunt violate drepturile altei persoane.
Dreptul de a avea DREPTURI .
Dreptul de a renunta sau a face uz de aceste drepturi.

Sursa : http://es.wikipedia.org/wiki/Asertividad ( tradus de mine... sper ca destul de corect).
în Wikipedia în limba româna nu am gasit... dar poate nu stiu sa caut bine...

8 comentarios:

  1. Citeam acum cativa ani despre asta si mereu m-am gandit : de unde atata agresivitate in comunicare? Da, si la acest capitol exista niste legi, niste reguli. Oamenii de afaceri le cunosc foarte bine si mai sunt cativa oameni care aplica aceste lucruri in relatiile de zi cu zi, cu prieteni, colegi sau parteneri. Eu zic ca sunt niste reguli de bun-simt, care cred ca a disparut pe undeva din diferite motive. Cred ca asta este si motivul pentru care acum se fac cursuri pentru astfel de lucruri.

    ResponderEliminar
  2. @ GreenEyes - ieri am tot citit... si pentru ca e destul de greu sa traduci textele, chiar si cu ajutorul lui google traductor, care-ti da mai multa bataie de cap sa rescrii traducerea pentru ca sa fie inteligibil...
    Mi-am dat seama ca eu nu pun în practica mai nimic din aceste concepte...
    pentru ca ti-e jena sa ranesti susceptibilitatea celor din jur...
    Te simpti culpabil daca esti egoist...
    Daca-ti exprimi parerea, durerea sau bucuria ... iarasi ranesti...
    Si apoi protestul meu, foarte rar transpus în cuvinte, iar raneste...

    În teorie totul este foarte frumos. Cu pusul în practica mai avem un drum lung de strabatut... la NOI, pentru ca aici, lucrurile stau altfel...

    Poate eu deja gândesc diferit fata de cei de acasa. Aici am învatat ca am DREPTURI ... în primul rând ca si persoana... Acasa aveam numai OBLIGATII...

    ResponderEliminar
  3. Da, de la teorie la practica este un drum foarte lung in orice domeniu. Este o problema in exprimarea sentimentelor in general...
    De acord cu partea cu obligatiile din tara, drepturi nu exista decat din punct de vedere teoretic. Tocmai de aceea iau in considerare foarte serios ideea de a pleca de aici. Nu ma gandesc ca in alte tari totul e mai usor sau ca primesti totul pe tava dar, atat cat am vazut eu, este o foarte mare diferenta. Incerc sa aleg tara ;)

    ResponderEliminar
  4. @ GreenEyes - tu esti o tânara cu pregatire. Eu... doar o femeie de serviciu, care mai citeste càte ceva. Nu crede ca într-o tara straina ti se vor recunoaste meritele. Eu am noroc sa lucrez pentru un domn foarte cult si asa ma dezvolt si eu...
    Altfel as fi ajuns sa ma plafonez si sa ma îndobitocesc.

    Te asigur ca afara este mult, mult mai greu sa te afirmi... Eu, cu studiile mele... nu as avea nici o sansa! Deci, îmi iau matura si merg sa fac curatenia de Pasti în casa sefei mele.

    Am revizat traducerea de aseara, când mi se închideau ochii din cauza somniferelor luate... asta ... ca sa nu gândesc si noaptea!

    ResponderEliminar
  5. Nu mai spune ca esti doar o femeie de serviciu...chiar mi se pare o prostie sa spui asta. Este o femeie valoroasa :*
    Nu cred ca ar fi usor sa ma afirm, in niciun caz. Dar as avea o sansa. Aici, nu o am. Nu pot face ceea ce imi doresc si sa reusesc sa traiesc. E mult mai complicat de explicat. Nu cred ca e totul mai usor pe alte meleaguri dar cred ca poti duce o viata care sa iti aduca o minima de satisfactie cand faci niste lucruri.

    ResponderEliminar
  6. Scuze pt erori ;) e nebunie azi la firma si incerc sa fac mult prea multe lucruri :D zi faina sa ai!

    ResponderEliminar
  7. @ greenEyes - niciodata nu am facut ceea ce mi-a placut. Am lucrat ca si functionara, cifrele mi-au placut si faptul ca munca mea era importanta îmi dadea si satisfactii. Dar tot rutina se chema. Am ales sa fac BANI... îmi dadeau satisfactia muncii bine renumerate...
    Nu m-am lasat plafonata... Am facut mai multa contabilitate decât cei cu studii de specialitate... pentru ca am învatat singura, pe pielea mea, întrebând clientele contabile de meserie,care stiau mai mult decât stiam eu.

    Mi-au folosit?! Sa zicem ca am o viziune economica asupra oricarui eveniment. Si am o parere pertinenta, as spune eu.

    Acum, am TIMP!!! Sa citesc, sa pictez, sa crosetez, sa tricotez, sa cos, sa ma plimb, sa fac spòrt, sa ascult muzica si poezie! Acasa niciodata nu am avut timp si chef sa ma plimb. Sau mai bine zis nu am avut cu cine!

    Acum, am venit sa întind hainele din masina mea si sa pun altele în loc. Spatele ma doare de la covorul si perdelele spalate în casa sefei mele, care este peste drum. Dar ma bucur ca am gasit din nou mesajele tale!

    Despre sanse, consider ca sunt MINIME în strainatate... depinde în ce domeniu vrei sa te afirmi. Trebuie sa demonstrezi mult mai multa pricepere decât ... autohtonii...

    ResponderEliminar
  8. Cred ca de multe ori alegem partea materiala inaintea altora. Sincer, eu inca mai cred ca pot face ceva care sa imi placa, sa imi ofere satisfactie si castigul pe care il obtin sa ma ajute sa duc o viata decenta. Nu doresc masini, vile si luxuri, doresc o viata normala, decenta :)
    De partea cu afirmatul in alte tari sunt de acord, am prieteni si mi-au confirmat asta, dar nici aici nu e altfel. Aici, cu cat demonstrezi ca poti mai multi ca altii esti dat deoparte: cum sa poti mai mult ca sefu' tau? cum sa ai calitati ce alti colegi de-ai tai poate nu le au?...am ajuns sa cred ca a fi un om inteligent este o problema. Acum ceva timp asa credeam ca eu sunt problema. Nu spun ca nu exista si oameni care sunt altfel. Din pacate, eu am intalnit numai oameni care au incercat sa imi puna bete in roate doar pentru ca am aratat ca pot si ca sunt si fata(pentru asta am avut mult de suferit in timpul facultatii dar si acum mai am). Mentalitatea asta mie nu imi place. Mie mi se pare normal altfel, cu totul altfel. Aici nu se promoveaza oamenii valorosi si nu doar ca nu se promoveaza dar nici macar nu conteaza. Conteaza sa ai acele cunostinte/pile/relatii...etc pentru a obtine diferite. Eu nu functionez asa. Ti-am mai spus chiar sunt convinsa ca nu e usor niciunde dar aici lucrurile au luat-o pe o panta descendenta si nu cred ca acest lucru se va schimba. Acum totul este un fel de haos :(

    ResponderEliminar