martes, 16 de marzo de 2010

Am uitat sa fim umani


Mi-am încheiat ziua de ieri cu o baie, dupa ce mi-am vopsit parul. Apoi am citit ceva , undeva , care mi-a adus aminte ca e ziua noastra, a maghiarilor, si m-a deranjat foarte mult un comentariu xenofob . Am postat doar o poezie, al celui mai mare poet maghiar. De suparare am mâncat si mi-am pus un pahar de Martini, si am adormit pe loc. Fara sa mai deschid televizorul sa vad alte manifestatii ale extremistilor ultranationalisti. Mi-a ajuns ce am vazut cu o seara înainte. Imbecili care nici macar nu stiau de ce au iesit în strada, doar ca sa spuna ca apara tara si pe români. De cine? De ei însisi eventual!

Si mi-am adus aminte ca noi , MAGHIARII, suntem MÂNDRI de apartenenta noastra. Spre deosebire de cetatenii români ai tarii mele. Cei drept, spun cu atâta màndrie ca sunt unguroaica , cetatean al României, dar unguroaica mândra de radacinile ei...Nu simt aceiasi mândrie când spun ca sunt românca.

Nimeni nu a auzit în Occident lucruri urâte despre unguri. Ceea ce nu se poate spune despre români. Câti dintre compatriotii mei nu au simtit pe pielea lor disciminarea si prejudecatile Occidentului, doar pentru ca au spus ca sunt români?! De asta multi nici macar nu o mai spun. Poate ma deranjeaza pe mine mai mult decât pe români, pentru ca eu am aparat întotdeauna bunul renume al românilor. Eu UNGUROAICA...

În Italia am si scris un articol, schimbat ici pe colo, fara a fi consultata de redactorul revistei cei drept, dar esenta este aceiasi... eu am respectat tara si poporul român. CER sa fiu si tratata cu acelasi RESPECT, nu ca persoana ci ca cetatean al tarii în care m-am nascut.


Nu fac niciodata polemica pe teme de autodeterminare teritoriala si linguistica, dar Europa si Spania au atâtea exemple de acest fel, încât poate ar trebui sa ne uitam si la altii, cum au putut sa treaca peste orgolii. Numai în Spania, spre exemplu, sunt atâtea comunitati autonome, unde limbile oficiale în administratie sunt doua: spaniola si cea autohtona. Te trateaza la fel daca vorbesti valenciana sau spaniola, la fel daca vorbesti gallego, euskara, catalana... Fiecare comunitate are parlamentul ei propiu, unde se vorbeste limba comunitatii. Sunt autonomii teritoriale. La noi de ce nu se poate? Ar deranja asa de mult? Ce, ar avea armata proprie si ar porni, în mileniul trei la cucerirea teritoriilor din jur? Ce prostii!!! Îmi si închipui secuime înarmata pâna în dinti, sprijinita de ONU, cucerind ROMÂNIA MARE si obligându-i pe români sa învete ungureste. ha ha ha .... Ca doar vin din stramosi invadatori...

Parintilor mei trebuie de fiecare data sa le faca cineva cererile de tot felul, pentru ca sunt vinovati de a nu fi învatat sa scrie perfect în limba româna. De fapt bietii stiu sa scrie mai bine în limba româna decât în maghiara, care este mult mai grea. De asta tata, bietul , când am ajuns functionara la fabrica unde lucram, mi-a cerut sa fiu amabila cu toti ¨abalfabetii¨... La mine veneau multi dintre muncitori, în marea majoritate, tarani români, sa le fac toate cererile. Desi nu intra în atributiile mele. Eu trebuia sa ma ocup de partea de productie, nu de personal. DAR nu am refuzat niciodata o persoana umila, pentru ca nu stia sa scrie prea bine, chiar daca erau români.

Se pare ca uitam sa fim umili. Uitam sa fim oameni, cu parinti si bunici,vecini, prieteni sau fii, persoane cu educatie umila ...Îi judecam pe toti fara sa ne punem în situatia lor...

10 comentarios:

  1. Să nu judecăm pădurea după uscături.
    Pe mine nu mă interesează că eşti ungur sau indian, alb ori galben, liberal sau conservator, catolic sau mormon, ... Doar dacă eşti Om sau porc! Iar, dacă eşti porc, degeaba eşti român "de-al meu"!

    ResponderEliminar
  2. @ Zamfir - tu ca de obicei esti un OM. Daca un romàn vorbeste urât despre tara lui, se iarta, dar daca un ungur zice ceva despre România, fereasca sfântul, coboara iadul pe pamânt...nu mai este OM...

    ResponderEliminar
  3. Nu mai pune suflet la imbecilitati intretinute de politicieni imbecili care manipuleaza pe naivi.In liceu am stat in camera cu maghiari din Baiut si azi tinem legatura iar in Baia Borsa m-am integrat perfect intre maghiarii de acolo pentru care cuvintul e lege.Am facut armata la 25 de ani dupa facultate cand sovinismul era in plina escaladare si lectia am primit-o de la un coleg din Harghita .Ne-a spus ca acum cand lumea vrea o Europa fara granite mai putem pune probleme de teritoriu?La unguri ma supara un singur lucru :ca au invatat sa faca palinca de la noi si acum o fac mai buna ca a noastra!Sa traiesti si asta sa fie cel mai mare necaz.

    ResponderEliminar
  4. @ Fairy Tale- tu esti un morosan cu sânge în tine. Si cu palinca ai dreptate, desi ai mei aveau si ei livada de pruni si sunt unguri. Da, adevarul este ca, palinca ca la noi, nicaieri în tara asta. Ca nu au curajul sa o dea pe gàt cu 62 de grade tarie. Nu beau eu, dar rar, f rar o palinca buna,nu ma sperie.
    Tu stii ce stii, pentru ca nu ti-a fost frica sa ne cunosti. La fel si tata, care a avut si are destui prieteni români.

    ResponderEliminar
  5. Aşa este. Uităm. Omenia este doar un cuvânt fără nicio însemnătate pentru mulţi. Din păcate. Eu îmi păstrez optimismul, de fiecare dată, dar nu poţi să nu simţi durere atunci când observi cu valorile morale sunt date cu capul de toţi pereţii...

    ResponderEliminar
  6. @ Cristiam - tocmai valorile tale umane si morale vor face din tine un mare scriitor. Ma bucur ca am avut norocul sa te cunosc.

    ResponderEliminar
  7. Dupa scrisele tale inteleg ca esti cetatean ROMÂN de etnie MAGHIARĂ. Eu, cetatean şi etnic roman, deranjat de argumentarea ta ofuscata. Suntem xenofobi, noi, cu voi? Pentru ca cerem cu obraznicie sa va puteti exprima in limba nationala? Ca avem tupeul sa vorbim româneşste in România, unde sa ni se raspunda cu nemtudom sau cum naiba s-o scrie? Fii mandra ca esti unguroaica, ca Ungaria a pompat bani in educatia ta de functionar la fabrica, Ungaria te-a educat, te-a hranit ani de zile!
    Ti-as da o dedicatie cu “Doamne ocroteste-i pe romani”, dar ma tem ca atunci o sa te simti româncă, asa ca-ti dau un sfat: Ori te poarta cum ti-e vorba, ori vorbeste cum ti-e portul.
    Cu alte cuvinte, fii tu unguroaica mandra in Ungaria. Sau fii româncă de etnie maghiară în România, cu demnitatea de a recunoaste ca o tara te-a adoptat si trebuei sa-i fii recunoscatoare.
    Sunt maghiari si maghiari, Numai ca tu faci parte din categoria celor care-si fac deservicii cu gura sau cu blogul. Nu cred ca esti om rau, dar invata sa taci sau… ia in piept barbateste replicile.
    elful cinic

    ResponderEliminar
  8. @ Elfule anonim- Iata , barbateste, comentariul tau ramàne publicat, pentru ca sa ai satisfactia dreptului la replica.
    Eu am învatat sa tac, pentru ca nu am încotro. Tu în schimb strigi în gura mare ca ai DREPTUL. Si EU îl am, ca TINE.
    Si nu te f... pe tine grija pentru deserviciile pe care mi le fac eu cu gura sau cu blogul ... meu, pentru ca eu nu m-am dus la tine, sa las comentarii, anonime... Càt curaj, demn de tine!!! Ti-o fi frica sa-ti arati fata? saracul!!!

    ResponderEliminar
  9. sunt elf CINIC, C I N I C, nu anonim.
    am dreptul si-l sustin, nu-l strig. si tu ai dreptul sa vorbesti romaneste in tg mures si sa ti se raspunda nemtudom, numai ca tie ti se pare firesc. tu nu aberezi deliberat, ci doar neprogramat. ceea ce poti tu sa intelegi din spusele cuiva nu este obligatoriu ceea ce-a exprimat respectivul. nu-ti mai onorez blogul pus intr-un spatiu PUBLIC (n-am intrat pe furis sa te comentez, erai la vedere), deja m-a speriat spaniola ta. esti multiligua?
    elful cinic

    ResponderEliminar
  10. @ ELFULE CINIC ANONIM - pace tie, ca doar nu m-oi certa pentru nimic. M-ai onorat destul, multumesc. Ceva limbi mai stiu , e drept. Mai si gresesc din când în când, ca doar ortografia nu este usoara, si stresata fiind , ma lasa memoria. De aceea , daca uit sa accesez dexonline, gresesc...
    Ai dreptate aberez neprogramat. Esti multumit!

    ResponderEliminar