jueves, 13 de mayo de 2010

Mamei mele... care daca nu s-ar fi cununat cu tata... eu nu as fi!

Si astazi este mai frumoasa decât mine. Toata viata am invidiat-o!

Ziua nuntii mele nu a fost cea mai fericita din viata mamei mele. Ea era la urgenta, cu o criza de nervi... Pentru ca fiica ei se cununa numai la ortodocsi, ca soacra asa a poruncit, pentru ca catedrala orodoxa era un santier, pentru ca nu avea ce sa caute în bucataria cantinei... unde se celebra nunta noastra. Ei... au contribuit la fel... dar numai soacra si ai ei erau cu drepturi acolo. În nici o fotografie nu au aparut parintii mei. Si nu pentru ca nu erau prezentabili... Mama era si este foarte frumoasa.


Ieri am încercat sa vorbesc cu mama. Facea curatenie biata de ea în casa domnilor profesori. La noi era furtuna... asa ca am înteles putin, imaginea se întrerupea foarte des. Banii - 100 de euro-- înca nu i-a primit. Era suparata pe tata... care cazuse si sparsese o vitrina. Poate nu era beat!
- Îl lasa capul si vorbeste anapoda. TU, fata mea, traieste-ti viata. Eu am fost cinstita si corecta si am luat bataie destula. Mi-a spus tatal tau ca doreste sa mor înaintea lui. Asa sa fie. M-am saturat de viata asta.

Mama, si-a petrecut viata prin spitale psihiatrice. De 7 sau 9 ori i-au facut socuri electrice. De nenumarate ori a încercat sa-si ia viata.

M-a educat sa fiu... al dracului. Sa nu ma las doborâta de nimeni. Sa am pregatire superioara. Sa-mi râd de barbati. Poate a contribuit si bibliotecara din cartierul nostru... care pâna la 18 ani mi-a împuiat capul si m-a încarcat cu zeci de romane de ale lui Balzac... si ceilalti. Avea peste 40 de ani si stia ea ce stia.

Astazi este aniversarea nuntii lor. Pe 3 mai 1961 starea civila si apoi cununia pe 13 mai. Nu ai avut o viata fericita , mama mea... alaturi de tata. Iar eu... seaman cu tata. Nu am ochii tai, frumosi albastri, nu am daruirea si nici harnicia ta. Poate ca esti isterica, poate ca bei prea mult... dar eu te iubesc MAMI. Viata ar fi putut sa fie mai miloasa cu tine. Si, MULTUMESC ca te rogi în fiecare zi pentru mine, pentru señor, pentru toti ai tai. Mai rabda... Nu a uitat sa-mi aminteasca de sarbatoarea de astazi ... Înaltarea Domnului... care si la noi, catolicii cade în aceiasi zi, anul acesta cu ortodocsii. Bine mami... nu am sa fac munci grele astazi!

4 comentarios:

  1. E pacat ca vieti se irosesc astfel... Poate, daca mama ta ar fi avut o viata mai linistita, n-ar fi avut probleme psihice... Of !

    ResponderEliminar
  2. @ Leo - daca ar fi avut noroc în viata... sigur ar fi fost o doamna. Dar a fost o sclava înca din copilarie. Plâng de mila ei! Are 68 de ani si munceste si freaca case timp de 8-9 ore pe zi. Nu e cinstit!!!

    ResponderEliminar
  3. Vezi Giulia,cata diferenta intre oameni.Mama mea,daca tata i-ar fi dat o palma doar,l-ar fi lasat cu 12 copii.
    Asa ii este dat cate unei mame...sa sufere....pentru copii.
    Sanatate sa dea Dumnezeu.

    ResponderEliminar
  4. @ Ema - eu si fratele meu am fost scut în fata palmelor lui tata. Mama nu avea scoala. Si frumoasa cum era, toti sefii unde a mers sa lucreze o vroiau de saltea.
    Eu, cu mintea de astazi nu ma mir ca a înnebunit!

    ResponderEliminar