domingo, 15 de agosto de 2010

La ceremonia del té

http://recuerdossahara.blogspot.com/
Nu am sa traduc cele de mai jos. Ascult o muzica prea placuta urechilor mele. Stau ghemuita în fotoliu, sub patura groasa, ciorapi, pantaloni si pulovar. Adica a fost vara azi pâna la amiaza si acum înghet de frig. Sau de acum înainte îmi va fi frig de câte ori vei fi departe?

Deci... am fost la un ceai tipic de Saharaui. M-am asezat pe jos, în bucataria Irinei si am urmarit ceremonialul riguros de preparare a unui ceai spumos... . Brahim... era însarcinatul cu prepararea lui. O aroma placuta, puternica... Pacat ca am ajuns sa-l beau afara, pe terasa...si eu tremuram de frig... din cauza ploii sau poate datorita golului lasat în urma. Sunt zile... dupa care stii ca nimic nu va fi la fel. Poate când voi avea mai mult chef voi citi despre Sahara... Deocamdata stiu prea putin ca sa-mi pot face o parere pertinenta.

Înainte de ceai... am ascultat-o pe Anna... citind despre orasul Pompei... Fetele vor pleca într-o vacanta de o saptamâna pe un vas de croaziera, care va face escala si la muntele Vezuviu. Nu stiam ca în timpul escavarilor, au umplut golurile cu ciment si asa si-au dat seama ca erau lasate de corpuri descompuse în totalitate. Practic formele de ciment erau negative ale acestor corpuri, care pastrau chiar si urma pliurilor de la hainele celor surprinsi de lava. Interesant... de cautat mai multe informatii. Stii... metge a recunoscut ca l-am prins cu ceva ce nu stie... varza în italiana... cavolo... hahaha... merg sa-i spun...ca sa nu ramâna cu o necunoscuta care sa-l tina treaz în noaptea asta. Bine ai ajuns!!! Trebuie sa caut o placinta care se face cu frunze de salvie. Ordin de la metge... Dar mai încolo... acum chiar mi-e foame...am sa-mi fac o salata.


El té es una de las costumbres más destacables de los saharauis. Los saharauis consumen principalmente te verde que importan de la China, ya que evidentemente, no pueden cultivarlo allí.

La preparación es bastante diferente a como lo preparamos en Europa y requiere cierto tiempo hacer un te al estilo saharaui.

Primero ponen agua en la tetera y la ponen a calentar usando brasas.

Con el agua caliente echan medio vaso de te en la tetera y lo tienen así hirviendo un rato.

El primer hervor del te normalmente lo desechan por ser muy amargo y suelen hevir agua tres veces con el mismo te.

El primer te es amargo cómo la vida
El segunod es dulce cómo el amor
El tercero es suave cómo la muerte.

Luego se vuelve a escanciar de un vaso a otro.

El proceso se repite varias veces hasta resultar un te espumoso que sabe realmente bien.

Los saharauis suelen invitar a te a todas las visitas y es de cortesía que el visitante se quede a tomar tres "tes".
Me acuerdo con pasión como te ofrecían el té... con que respeto... con que acogida... con que sensatión de amistad.
Es algo que no olvidas. Te llevas contigo el aroma y la amistad de quien te lo ofrece.

0 comentarii:



:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-}
:)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Publicar un comentario