miércoles, 16 de febrero de 2011

Noquis cu piept de pui si cu ciuperci

Pauza de o cafea mare, câteva tigari probabil si câteva rânduri.
Nu am muncit astazi nimic pe costume. Nu a fost înca timp pentru ele. Dimineata pe fuga. Spalat pe jos, terminat de pregatit familionul, tras pe mine niste toale si afara, în soare. Nu, nu credeti ca m-am razvratit. Am iesit cu treburi. O hârtiuta de la primarie care numai eu puteam sa o cer. Sefa ma suna ca ma asteapta la serviciile sociale, eu trimisem mesaj junelui, fara sa-i spun decât ca am treaba la primarie. Deh, nu vroiam sa faca tensiune daca ajungea în fata portii si nu-i deschidea nimeni. Rezolvat hârtogariile, cumparat un pachet de tigari mentolate cu intentia de a bea o cafea în compania lui X, cu care ma întelesesem de dimineata, dar lui i se schimbasera planurile. Adica straluceau niste banuti la orizont si trebuia sa plece cu clienti dupa o masina la Castellon. Ne-am tachinat un pic pe tema duminicilor în care stam amândoi singuri si ne plictisim. Asta ca între foarte buni prieteni.
Deci plimbam eu rochita mea exagerat de scurta pe Libertad în sus. Aveam eu o pofta de pipote cu gnocchi (ñoquis, traducerea din maghiara îmi da prostanac). Nu gasit. Cumparat fructe, ciuperci, salate si rosii. încarcata cu patru plase am aruncat o privire în magazinul chinezilor. Ramas cu privirea la o camasuta de noapte sexi si cum nu ma decideam la culoare, s-a apropiat de mine românca care aranjeaza marfurile pe raft:
- Faina, dar unde sa o porti?
Ma uitam la ea. în jur de 30 si deja considera ca nu merita sa-ti pui o camasa de noapte sexi? Cumparat în final, una, un pic de mov. Râs mai apoi cu EL de bancul de pe la noi... stiti care.
Intrasem de fapt pentru niste ciorapi negri, de aceea care se poarta cu portjartier sau fara... Mi-am facut ieri o fustita sexi, cu multe , multe volanase. Alb cu gri, de matase. Facut proba ieri, rezultatele peste asteptari. Lantisorul de la glezna, înca un detaliu sexi. Placut la mine, placut la EL. Bietul , credea ca are sa scape cu boala. A înteles ca gripa se trateaza la pat. Oricum astazi numai avea nimic.

Pe când odihneam eu batrânele mele oase si brate, pret de o tigara pe o banca pe traseu, în compania unei babute simpatice, telefonul. Un client ma astepta cu logodnica în fata portii si mai era si EL pe acolo. Venit repede junele sa ma recupereze cu plasele. Facut în graba probele si ramas noi sa bucatarim. Ma cautase. La primarie si apoi imediat acasa. Gândeam eu: ma urmareste ca sa nu-mi fîtâi soldurile prin oras sau pentru ca sa nu se ofere iar vreun personaj sa ma aduca acasa?! E bine. Doar i-am promis ca nu am sa-i mai spun ca-l iubesc. Iarà el ma tachineaza:
- Tu spui de fiecare data ca vrei sa scapi de mine.
- Ma pun în bratele tale numai pentru ca e mai moale, nu pentru ca îmi place acolo.
- Îmi absorbi toata energia. Se spune ca cei care traiesc cu persoane mai tinere, întineresc. De asta tu stralucesti iarà eu ma ofilesc.
- Bestie. Când am sa termin cu tine ai sa fi o leguma. Maniatic ce esti. Noroc ca nu trebuie sa traiesc cu tine. Ma certi pentru ca umblu desculta, ma certi daca este cazut pe jos ceva în bucatarie, desi vezi ca am mâinile cu aluat. Gatesti dar eu trebuie sa-ti pun totul la îndemâna si sa-ti mai si las spatiu ca sa te labartezi. Si eu sa ma descurc pe unde pot. Obsesionat de curatenie cum esti ma terorizezi.
Gatit el la mine si la señor. Învatat sa faca ñoquis, între timp mie mi se faceau în oala de presiune ciupercile cu aripioare, cu ceapa si ardei rosii. EL, acelasi lucru, dar în tigaie. Piept de pui si carne de porc, lui señor fileu de merlucius. Servit masa în trei. Fugit EL acasa. Deh, sa manânce si cu familia. Va cràpa sau se va îngrasa. Aseara din nou privea cu nesat rotunjimile mele. M-am îngrasat si LUI tare mult îi place. Mie în schimb nu. Am sa încep din nou gimnastica si plimbarile. Oare daca am sa-i spun ca ma duc pe jos , dus întors pâna la manâstire, va veni sa ma caute?! Interesant. Povestit noi vrute si nevrute. Vazut eu pe J cu iubita. EL, cica:
- Nu se cade sa-i faca asta nevestei. Cum sa se afiseze cu iubita prin oras? Daca vrea sa o scoata la masa sau la cumparaturi, pai sa o faca înafara orasului. Asa îsi ofenseaza sotia.
- Pai tu nu tocmai asta ai facut? Ai fost sa ma iei cu masina si m-ai cautat prin oras, ca sa ma însotesti, desi eu nu te-am chemat.
- Da, dar eu nu sunt de aici. În orasul meu nu as face-o. Acolo toti te cunosc.
- Esti foarte atent la imaginea si parerea celorlalti despre tine. Aparentele conteaza prea mult pentru tine. Ipocrizie se numeste. Eu nu m-am sfiit niciodata sa-mi asum raspunderea actelor mele. Încerc sa mai pastrez o urma infima de intimitate. Dar, am ajuns sa nu ma intereseze parerea celorlalti. Îmi datorez numai mie explicatii. Societatea din jur ma va judeca dupa propriile valori ale fiecaruia, în parte. Eu nu judec pe nimeni. Ma rog, încerc sa nu o fac. Este greu.

Multe am mai povestit. Prea multe. Asa ajungem sa ne dam seama ca apartinem unor lumi diferite. Undeva, ni se întersecteaza drumurile. Probabil vom merge alaturi un timp. EL nu vrea sa ne promitem nimic. Îmi spune de fiecare data sa traim ziua. Apoi tot EL este un dulce si în timp ce sta pe laptop îmi cere sa-l pup pe fata, desi îi promit ca nici nu ma apropii de EL:
- Damè un besito.
Si uite asa am ajuns si aseara la alte cele. Asta dupa ce plecase A. Ea, jos, în bucatarie. Eu ca de obicei alergând între etaje. Telefoanele lui Lara, de la Barcelona. Câte o ocheada la Dr. House pe care A vroia sa-l vada în engleza:
- Îmi plac toti actorii, mai putin medicul negru.
Stiu. Ea pe negri îi vede doar la munci de jos. Ma gândesc la dragul de D. Ce inteligent si ce marginalizat din cauza culorii pielii. Apoi povestile cu EL, despre noi, cei albi, dar marginalizati din cauza provenientei. Suntem buni numai daca consumam. Ne folosesc numai daca oferim servicii ieftine. Dar hai sa lasam la o parte lamentarile. Între timp a venit Marta. Eu m-am pìerdut în povesti. O infima parte a celor care mi se întâmpla pe parcursul unei zile. Soarele s-a ascuns undeva dupa nori. S-a racit casa. Am dat drumul la încalzirea centrala. Am sa mai scriu doar bancul cu care m-a întâmpinat azi de dimineata señor Tomas:
- Bunico, inima are picioare?
- De ce întrebi puiule?
- Tata îi spunea servitoarei: desfa-ti picioarele, inimioara.

Cine spune ca eu ma plictisesc cu señor? Astazi ne-am conversat si cu mama, care facea curatenie la dna profesoara. As putea sa fac un monolog cu fiecare conversatie:

-Tatal tau este foarte bolnav. Nu cred ca o mai duce mult. Am venit la lucru pentru ca numai aveam bani. Papagalii lui frate-tu fac mizerie si costa mult întretinerea lor. Am dat multi bani pe vopsea valabila( asa spune mama la lavabila). Ma rog pentru voi în fiecare noapte. Varul tau este foarte bolnav, sigur va muri. Matusa-ta este distrusa. Numai avem medicamente. Daca poti trimite-ne. Nu stiu ce sa-ti spun despre viata voastra. Iubitii si iubitele costa mult. Voi stiti mai bine. Sa dea Dzeu sa traiasca mult señor, asa vei mai avea si tu serviciu. Ce noroc ca ne-ai cumparat anul trecut masina de spalat automatica. Nici nu stiu ce as face cu atâtea haine câte murdareste tatal tau. Nu se poate abtine si face pe el. Are din nou diaree pentru ca a baut lapte nefiert. Nu doarme cu noptile. Nu poate respira, asa ca sta sezut, pe marginea patului. Este foarte slab. Daca moare nici nu stiu din ce-l înmormântez.

Chiar astazi povesteam cu EL în bucatarie despre cât de mult trebuie ca-mi duc lipsa familia mea si a LUI:
- Ce pret trebuie sa platim pentru a ne càstiga existenta. Du-te pâna acasa sa-i vizitezi. Las-o pe nora ta aici si du-te si bucura-i.
- Nu am de gând sa fac asta. Ma deprima. Sa vina ei la mine. Mi-a ajuns o vizita la 5 ani. Dupa doua zile am vrut sa revin aici. Acolo era totul strain pentru mine. Si nu te aveam pe TINE. Eram înca devotata familiei si datoriei. Acum daca as vrea concediu, pai as merge cu A într-o croaziera sau si mai bine la Paris. Cu sau fara tine.
S-a dus munca mea. Ma cauta fratelo pe mesenger. Hai la o sueta si cu ei. Poate am sa muncesc mai târziu. Astazi se arata o zi de leneveala. Sa nu revina si EL...ca atunci chiar nu am sa fac nimci util. Ce-i drept sunt pe terminate. Càteva zile de munca intensa si TERMIN. Sunt satula.

0 comentarii:



:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-}
:)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Publicar un comentario