martes, 24 de noviembre de 2009

Independentism în mileniul trei

Raspunsul meu catre un prieten.

Poate ca sunt o neavenita , si nu ar trebui sa discut problema minoritatilor din Spania. În fond si la urma urmei eu ma bucur, din plin de ospitalitatea lor. Cel putin politica guvernamentala este de a recunoaste drepturile tuturor minoritatilor.
Se stie ca Spania este o tara organizata din punct de vedere teritorial din 17 comunitati autonome (guvern propriu, limba proprie recunoscuta si folosita în scoli si administratie, chiar mai mult decât limba oficiala acceptata pe teritoriul Spaniei) si doua orase autonome , Ceuta si Melilla (situate pe teritoriul Marocului) .

Independentismo


<independentista , ligados a nacionalismos periféricos, como por ejemplo el vasco, el gallego o el catalán, que reclaman la independencia de España de los territorios en los que son activos. Estos movimientos se dan principalmente en Cataluña, Galicia, Navarra y el País Vasco, donde existen partidos explícitamente independentistas como la Unión do Povo Galego, Esquerra Republicana de Catalunya, Aralar o EA, así como los seguidores de la llamada izquierda abertzale que no se desvinculan de ETA (su última denominación formal es Batasuna, partido ilegalizado en España pero legal en Francia). Por otro lado, partidos como el BNG, PNV y CiU oscilan entre posturas autonomistas y abiertamente independentistas.>>

Sursa: Wikipedia în spaniola, în cea pe limba româna nu am întâlnit tratata problema.

A nu se uita ca în toate aceste teritorii traiesc si spanioli, care nu accepta ideea de referendum pe teme independentiste. Sunt puse piedici fie prin interzicerea directa a acestor referendumuri ( a fost anul acesta cel putin unul în Cataluña, dar într-o forma mascata, doar într-o localitate).

Situatia este ca toti acesti spanioli, care traiesc în teritoriile respective, sunt minoritati acolo. Si va asigur ca viata lor nu este usoara, doar diferita, pentru ca ei sunt spanioli, în Spania, care locuiesc în teritorii care s-ar vrea , pe fata, independente.

Faptul ca sunt atâtea parlamente, autonomice, nationale nu face decât sa goleasca buzunarul contribuabilului.

Minoritate etnica autohtona este recunoscuta doar cea gitana ( tiganii ) care sunt prezenti în toate comunitatile.
Cealalta minoritate, sunt imigrantii, dar despre asta altadata.

Cum am mai spus, mi-ar placea o Europa Unita, ca Statele Unite, în care nu ar trebui sa existe problema minoritatilor. Vorba Antoanetei, multiculturalitatea doar te poate îmbogati. Sper sa apuc zilele acelea.

Mi se pare ca wikipedia trateaza pe fata problemele acestea ¨teritoriale¨.

2 comentarios:

  1. da ...si mie mi-ar placea o...
    stalele unite ale Europei !!!!

    ResponderEliminar
  2. Buna Giulia,

    Tocmai ti-am descoperit blogul si trebuie sa-ti marturisesc ca-mi place mult si cum scrii si cum gandesti. Se vede ca suntem de generatii apropiate si idealurile noastre se aseamana. Eu am locuit 6 ani in Ugaria, unde am ajuns din cauza ca parintii prietenului mei de atunci nu ma vroiau in familia lor pt ca eram romanca si atunci am decis sa fugim impreuna. Dar dupa 2 ani, intrigile au castigat si el s-a insurat cu o unguroaica, pt ca sa-si faca parintii fericiti. Eu ii multumesc Lui Dumnezeu pt experienta din Budapesta si, chiar daca mi-a fost greu sa dovedesc ca a fi roman inseamna ca poti fi inteligent, serios si cinstit, o parte din sufletul meu a ramas acolo.
    Iti doresc succes in greaua munca pe care ti-ai asumat-o. Sa ai o viata frumoasa!
    Brindusa din Turda

    ResponderEliminar