jueves, 10 de septiembre de 2009

În 1928 , când a fost expozitia de la Barcelona , familia deja locuia deja la barcelona, si tatal deja avea camioane. La început isi cumpararese caruta cu care transporta nicip pt const din provincie. Pannard, primul camion. Montjuic. locul de nastere, apropape de aeroport, deja era un câmp de aviatie. Exista aeronautica naval, unde i-a cunoscut pe pilotii quatro vientos ida America, sin escala. USA, camion cu roti fara camera de aer, cauciuc plin.
Ultima casa în calle Estrella nr 5. Astazi centrul Barcelonei, pe vremea aceea coborai din placa espana spre nord. în fata era o fabrica de lemn, sierre, Calle prat della Ripa, treceai o prapastie (riera) baranco, . Estrella se intersecta cu C de Ripa. Cànd ploua trecea apa pe acolo. In 31 tatal vino a Beni , transporta o moara, prima moara, cilindro, cam de marimea unui frigider. A adus vreo 4 si a ramas aici, pt ca aici nu aveau camioane. Productia de ceapa se pierduse In acel an la valencia, asa ca , el a ramas la beni unde recoltele erau f mari. Cumpara legume si le vindea la Valencia. Era f bun comerciant. Ducea portocale si le ducea în satele de munte.
De la un camion a ajuns la 5, care deja aveau motoare pe benzina si porneau cu manivela. Il inchisesera la Madrid era sofer de partea republicanilor.
Transporta o data cu un cam cisterna alcool pentru spitale. De La Mancha la Madrid, acolo se facea alcoolul la o fabrica de vinuri. Sate cu antice mori de vânt. Era singurul camion care transporta alcool, ca si medicament. treceau avioane care bombardau, tatal il lua cu el, bombele erau la ordinea zilei. treceau avioane si bombardau trenuri. trenurile mergeau ca abur, opreau la beni ca sa puna apa.
beni madrid 500 km. duceau leegume la madrid, cartofi. transporta pt o intreprindere, el facea doar transp. Finace Auto, madrid, vroiau sa se mute la madrid, pt ca deja avea tatal lucru pt toti fii. A prins contract la o sosea, printre primele care s-au realizat pe acele timpuri. Esplugar De Francoli, (rau) Taragona. trebuiau sa transp piatra. Se faceau sosele pe vremea aceea cu piatra.

o data veneau dinspre Soria, mai sus de zaragoza. în Querol, mai su s de Morella, i-a prins un viscol. Au urcat cele 7 serpentine, si la coborare au hotarat sa lase camionul in drum ca sa mearga sa manace, in asteptarea ca timpul sa se schimbe. 17 cai 3.5 tone. Pe cand s-au întors la camion, dupa ce am mancat si dormit intr-o Massia de la Querol, o c asa de camp, trecuse viscolul, dar cum ei nu apucasera sa goleasca apa din motor, acesta crapase din cauza gerului. Asa ca a trebuit sa dea telefon în Vinaros, la Verdera, ca sa vina cu culata, capacul cu bujii. Verdera era casa de ford. Cartofii ce-i transportau erau aproape toti congelati. existau deja telefoane, vorbim de anii dinaintea raz civil ·36-39. A fost ultima ninsoare mare pe aceste meleaguri. ce memorie are señor, sa-si aminteasca lucruri din acei ani, si sa nu-si aminteasca chestii recente. Au trebuit sa lase camionul pe Puente della Bota, care fusese aruncat in aer dar era deja reconstruit.

Tatal, muy flamenco, no encontrava dificultades deenterderse con nadie. vorbea numai castellano. Spunea ca el era Vasc, ajuns la Castiila si a uitat vasco. La Rioja se vorbea castillano. Nu se avea f bine cu tatal care fuseses morar. Bunicul muri orb, Il intrebau cati copii are, spunea ca sapte. Batranul a fost rau. Cum aveau bani copii plecau de acasa. Dar cu familia s-a comportat bine?
Mergea cu carul cu o roata mare, pe parte, tras de 3-4 cai, si ducea saci de faina in satele din jur, si aducea grau. Moara functiona cu apa. Cu apa de la fabrica de conserve. înainte de razboi. Si.a inchis copii in afumatoare, pt ca i s-a spus ca fii au furat pepeni. Daca au fost ei te asigur ca nu vor mai manca pepeni. I-a inchis in afumatoare ca sa vada ce cacau, seminte de pepeni. dar copii nu au cacat seminte. Si cum acestia nu au cacat, lua calul in noaptea aceea si a distrus el campul de pepeni ai vecinilui, pt ca-l avertizase ca daca nu au fost ei , vecinul nu mai urma sa manance pepeni de pe campul acela. Mergea pe cal sa ceara cheile de la staulul unde erau inchisi taurii, cand incepea corida. Era o arena de tauri mare in Calahorra. Bunicul se pricepea la de toate. la tauri, la vaci, putea sa faca chiar si pe felcerul , sa ajute vaca sa fete. A fost foarte bun cu toti nepotii.

Tatal purta o fasa lunga , roja, de mastase, de 20 metri normal . era capricioso. II placeau mult fiestele.
Porquet asado, spunea un prieten care tocmai ii chemase din Segovia. asta ca sa-l intrebe pe tata lui señor daca stie unde e daca manancca cochinillo.

Tia Antonio, adivinadora i-a facut cunostiinta cu o fata din Barcelona, fiica unui producator de capace de bere. Se pusierron de acuerdo con il tio santiago, hermano de mi padre, care ii facuse cadou vazele facute din cartusele de la obuzele din primul razb mondial. Santiago era f amic cu propr. ea deja avea pe vremea acedea un mercedes. inconveniente, ei nu-i comanda nimeni. Asa ca señor, nu a aceptat prea mult timp sa fie condus.
Señor studia la scoala nautica, dar nu a ramas prea mult timp pe acolo. Un prieten care era deja capitan de barco. Practico del puerto de barcelona, cel care ajuta la manevrarea barcilor in port. Trecând la marina, termina mai reepede serviciul militar. Pt a fi cap de barco, trebuie sa fii 4 ani imbarcat. primul ca pilot, trebuia sa navighezi 4 ani. La aceasta scoala a obtinut permiso de capitan de yahte. diferenta fiind tonajul si distantele pe care le poate strabate. Are si titlul de patron de barco, cu care poate naviga cu pescador de 35 tone.

0 comentarii:



:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-}
:)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Publicar un comentario